Wednesday, January 26, 2011

$$.... senang ke nak dapat?

korang rase, perit x nak cari duit?

hm..dulu ana idup sentiasa mudah..nak ape minx je..muncung kn mulut je dh leh dapat dah..

mudah sgt2..tanpe terfikir, senang ke mak ngan ayah nak cari duit tu..

camane diorg kene ikat perut diorg sendiri ntok satisfy anak diorang yg ngade2 ni...

sekarang..bile umur dh meningkat..fikiran dh terbuka, baru ana nampak kepayahan ntok cekau sesuatu yg bernama duit ni..


bukan senang..tidak mudah,..semuanya perlu kan..



USAHA!!

err..xtau plak de kaitan ke usaha ngan gmbr kat atas tuh..kekekeke..

oke..meh ana cerita kan situasi sekarang..berbeza sgt ngan dulu..

mse belajar dari sekolah sampai ke universiti, ana nak ape2 sume mudah dpt..duit pon masuk dan kua bagai air sbb ade nye kerajaan serta ptptn..mmg enjoy sakan laa..kalao abis sem plak, time2 abis duit, minx je duit kt mak ayah..

langsung xfikir susah..xfikir mase depan..xfikir nak menabung..

sekarang..ana dh sem akhir..pinjaman pelajaran pulak ade problem..dah msuk 3sem ana xdpt..

kehidupan jadi makin tercirit...

ana g kelas kene minx duit kat ayah..nak bli buku minx kat ayah..nak kua ngan kawan minx kat ayah..

kalau korang kat situasi ana, ape prasaan korang??

ana, sentiasa timbul rase malu..malu sbb dh besar panjang cmni minx duit lagi kt ayah..

ayah tu dah tua..dh kurang keringat nak cari duit..

jadi, dari situ timbul satu suara yg memberi smngat ntok ana bekerja keras..

skarang, sem akhir ana xsama ngan sem2 sebelum ni..

sebelum ni, kalau abis kelas, ana leh lepak ngan kawan smp mlm..

ana duk depan laptop 24jam..

ana bersenang lenang smp lupe Tuhan...

ye tu ana dulu..teruk sgt..

tp semua tu ajar ana erti hidup..cmne nk brubah dan disiplin kan diri..

skang, abis kelas, ana kene pastikan ade kat rumah sebelum pukul 6..

kalau terlewat pon ana akan bgtau..

balik umah ana tlg abg n mak kat gerai..insyaAllah dpt upah sket..

jd dari situ ana berjaya simpan duit sndiri supaya nnt ana bleh kurangkan frekuensi minx duit kat ayah..tu niat ana..

bile dh tlg kt gerai, tentulah ana akan balik umah kul 12tengah mlm..

lepas bersihkan diri semua, ana akan buka laptop dan mule buat research/asignment/alert ngan info2 terbaru dari rakan2..

sampaikan kawan2 ana pon ckp ana ni bz melampau smp xde mase untuk diorg..

mse ni lah ana rasa kan susahnye nak cari duit tu..

ana jadi lebih alert bile nk bli barang..

ana akan fikir berjuta kali samada benda tu berbaloi x ntok dibeli...

sedih bile duit tu kite gune pastu dalam wallet jd berkurang..

mcm, oh hampanye..kite dh kumpul pastu terpaksa gune..

skang ana dh faham prasaan mak ayah mse kua kan duit untuk ana..

tp diorg tetap beri..baik kan?

cmtu lah mak ayah kite smua..korang jgn laa terlalu memanja kan diri korang..(bg yg mcm ana time dulu2 laa yg slalu minx duit mak pak)

korang xtau kesusahan sebenar ntok mak ayah cari duit..

dan cmne diorg sacrifice dari beli brang yg diorg perlukan ntok kite yg ngade2 ni..

bile korang rasa sendiri, korang akan tahu hargai kewujudan mak dan ayah..

I Love Allah, I love Rasulullah, I Love Islam, I Love my Mum n Dad..

4 comments:

Fatehah Hashim said...

yep...setuju!

filzah said...

=)

Afnan ^^ said...

Cantiknya presentation food!!! =)

And yes,bukan senang parents kita cari duit. Mak ak selalu citer susah payah dia cari duit,pastu dia share cite bila duit xcukup etc. Even dlm x cukup duit tu,time ak nk kuar dia sanggup lg bg duit. Sbb tu sejak dh kat uni ni,ak dh xmintak duit dah. Bagi ak,dh smpi masa utk berdikari. Keje cari duit sendiri.

Kudos to being independent and helping your parents! =)

filzah said...

tq afnan for the compliment ;)

btw, im still trying to be as independent as i can..:)