Sunday, January 3, 2010

MemOrieS that cAnt be DeleteD.

ase cm nk kongsi sesuatu laa hrini..hmmm
aku aDe sorang adik lelaki. aku panggil dy D1 je..pendek kn pade Dekwan.
beliau ni..dari kecik mmg pendiam.. kengkadang aku xpaham pe yg dy pk..
tp aku tahu..dy ni diam2 ubi berisi. something yg dy pk mesti suatu yg matang serta berilmu. aku suka cara adik aku berfikir.kadang2 aku jeles.jeles sbb xmampu berfikir sematang dy.sigh.

teringat pula zaman dy masih lagi kurang berfikir..haha
mse tuu dy bru nk menjangkau 5 atau 6tahun...
Hari tu besday dy..iaitu 14 May...
kami sekeluarga keluar berjalan2...aku xpasti ke mana..ye laa..mase tuu aku pon bru 6 thun kot.
tengah berjalan2 dlm tuu..ayah tanye dy..
" wan, nk ape besday ni?"
dier trus jawab..
"dekwan nak kopok."

satu family bantai gelak besar.mane kan tidak..orang mse besday minx mestilah kaw2 punye..tbe2 dy nk kopok.ape yg dy pk agaknye mse tu kn? haha...

malam td pula..mase di gerai, aku dan family aku ber Skype laa ngan adik aku..
beliau skang ade kt negara org..jd bile ade mase, kami akn ber Skype.
ngan skype je leh dpt kontek free..haha..baek punye...
semua org ade. termasuk lah anak buah aku faris..
dier pon nyibuk nk borak ngan paksu dy...
faris ni bakal msuk tadika thun ni.. adik aku pon bg laa mcm2 nasihat kt faris(mcm laa budak tu leh paham time ni..tsk.)
tibe2 msuk bab besday..sebab faris lahir bulan januari..

ayah yg mulekan story tentang adik aku yg minta kropok sbg hadiah harijadi nya..
selepas kami semua tergelak..adik aku bertanya pula pade faris...

" Ayish...besday ni ayish nk adiah ape??"

tahu ape budak pandai ni jawab?

" ayish nk goreng pisang.ayish suke mkn goreng pisang. goreng pisang sedap,"

satu keluarga gelak.
aku terfikir..ades, ni ikot keturunan gak ke jd blur2 ni?? nnt anak faris ckp nk adiah ape la pula kan? hahaha...

3 comments:

Kfid said...

apa yang aku dapat semuanya adalah kurniaan-Nya jualah semata-mata. aku juga mengharapkan keturunan-keturunanku seperti ayish dapat berfikir tentang kehidupan.

Kfid said...

http://saifulislam.com/?p=7345 boleh baca tentang method khalifah di saifulislam.com

baca komen2, dan dapatkan maklumat lain. untuk anak2 ni.

http://www.islamic-world.net/khalifah.php

http://www.islamic-world.net/institute/event_parenting.php

faikas said...

yup..selalu ke saifulislam.com utk dapatkan sedikit ilmu yg tak seberapa ini